GİRİŞİMCİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRİRN-Ebeveynlerin çocuklarındaki girişimci yeteneklerini perçinleyebileceği 5 tavsiye şöyle:
14.07.2016 18:111: Örnek bazlı problem çözümü:
Çocuklarınızı günlük hayat içinde yeni iş fikirleri bulabilmeleri için hazırlamak istiyorsanız, problem çözme yeteneklerini henüz gençke geliştirin. Çocuğun hayatında bir problem ortaya çıktığında, çözüm hakkında beraber kafa patlatın. Problemi tanımlamalarına, olası çözümleri düşünmelerine, artı ve eksileri değerlendirmelerine ve en iyi seçimi yapmalarına yardımcı olun.
“Ebeveynler problem çözme görevi içinde daha fazla analiz ettikçe, dile getirdikçe ve çocukla beraber tartıştıkça, çocuk için daha da iyi olacaktır” diyor Vazanna.
2: Çocukların başarısızlıktan ders almasını sağlayın:
Ebeveyn olarak sizin tutumunuz çocuğunuzun, “deneme-yanılma-öğrenme-tekrar deneme”ye; girişimciler için temel bir yetenek, ne kadar yatkın olduğunu belirleyecektir. Bunu başarmak için çocuğunuzun yeteneklerini geliştirmesine yardım ederek veya bir dahaki denemede neyi farklı yapacaklarını tartışarak, eleştiriyi bir öğrenme mekanizması olarak şekillendirin.

Gelişim için öneriler sunduğunuzda, cümlenizi olumlu bir övgü ile bitirin. “Buna geri dönüş sandviçi deniyor” diyor Vazanna. “O zaman çocuk eleştirildiğini hissetmiyor, olumlu mesajı alabiliyor.”
3: Çocuklarınızın karar vermesine izin verin:
Bir girişimcinin güveni, erken yaşlarda kazandığı bağımsızlıkla temellenir. Çocuklarınız küçükken, akşam yemeğinde ne yapılacağına karar vermelerine ya da kıyafetlerini seçmelerine izin verebilirsiniz. Vazanna bunu “Onlara karar vermenin nasıl bir şey olacağını gösteriyor ve bundan hoşlanmaları için yardım ediyorsunuz” diyerek açıklıyor.
Küçük yaşlarda seçenekleri sınırlayın. Vazanna’ya göre çocukların çok fazla seçenek arasında kafası karışabilir. Çocuğunuz büyüdükçe ipleri gevşetin ve onlara daha önemli kararlarda güvenin.
4: Otorite duygusunu güçlendirin:
Girişimciler büyük riskler alırlar ama belirsizlikle yaşayabilmek bir gecede ortaya çıkan bir yetenek değil. Çocuklar henüz gençken sınırlarını test edebilecekleri ve korkuları üzerinde hakimiyet kurabilecekleri özgürlüğe ihtiyaç duyarlar.
Çocuğunuz riskli bir durumla karşı karşıya kaldığında, önce yardım edin ve sonra onları özgür bırakın. “Durumlar, zaman ilerledikçe daha zor olmalı” diyor Vazanna. “Bu, çocuğa bir tür otorite duygusu kazandırmaktadır.” Onları başarılı olacak şekilde yetiştirmek için, onları risk alırken kendilerine güvenleri için güçlendirmelisiniz.
5: Statükoya meydan okuması için yapıcı yollar öğretin:
Çocuklara çoğu zaman kuralları körü körüne takip etmeleri söylenir; girişimciliğe ket vuran bir alışkanlık. Bunun yerine çocuklara kendi rasyonelliklerini inşa ederek normlara yapıcı bir şekilde meydan okumayı öğretin. Onlara neyi değiştirmek istediklerini sorun. Neden istediklerini ve yerine ne önerdiklerini.
Öncelikle siz onlara örnek olun. Vazanna ebeveynlerin kendi aralarında konuşmalarını çocukların model olarak aldığını belirtiyor. Sizin davranışınız çocukların normları diplomatik olarak nasıl sorgulamaları ve ne zaman kurallara uymaları gerektiğini anlam