evrende seslerin kaybolmaması

30.07.2016 19:36
ilgi çekici bir konu. eğer sesler kaybolmuyorsa bunlara daha sonra ulaşabilmek mümkün müdür?tübitak'a sormuşlar, cevap vermiş.

soru:
ses bir tür enerjidir ve enerji kaybolmaz o halde geçmişteki bir sesi tekrar duyabilmemiz mümkün mü?
cevap:
enerji kaybolmaz ama entropi artar. tüm sorun sesin içerdiği enerjinin zaman geçtikçe mikroskobik hareket biçimlerine aktarılması. yani, en sonunda tüm etki moleküllerin hızlarının artmasıyla sonuçlanıyor. bu da, teknik dilde “sesin enerjisinin ısıya dönüşmesi” olarak adlandırılıyor. ısıyla entropi arasında da çok yakın bir ilişki var. entropi, madde içindeki düzensizliğin bir ölçüsü. başka bir şekilde söylemek gerekirse, ses dalgalarındaki düzenli hareket biçimi zamanla mikroskobik ölçekte düzensiz harekete dönüşüyor. termodinamiğin ikinci yasası da bu dönüşümle ilgili: düzenlilik düzensizliğe dönüşebilir ama hiç bir zaman düzensiz bir durum kendiliğinden daha düzenli olamaz – entropi azalamaz. (ya da ısı enerjisi tamamen daha yararlı enerji formlarına dönüştürülemez.)

gerçi bazı bilim adamları bir yöntemle daha önce oluşmuş bir sesi yeniden oluşturabiliyorlar. ama bunu yapabilmenin koşulu düzensizliğe geçişin yeterince gerçekleşmemiş olması. yani, zaman geçtikçe orijinal ses daha az bir belirginlikle elde ediliyor. eğer aradan çok uzun bir süre geçmişse, hiç bir şey elde etmek mümkün değil.
"insan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın." kaf, 18
yorum-1-yanlıştır.

ışığı ele alalım. ışık bir elektromanyetik dalgadır. eğer gözünüzle bir ışık kaynağı arasına opak bir madde koyarsanız ışığı göremezsiniz. neden? çünkü bir dalga olan ışık girdiği yeni ortamda(opak dediğimiz maddenin içinde) ilerlerken enerjisini o ortama verir ve o enerjiyi tümüyle kaybedip yok olur (havada ilerlerken de enerjisini kaybetmektedir ama opak maddeye göre ihmal edilebilir düzeydedir bu kayıp. zaten bu yüzden o maddenin adı opak madde). 

şimdi aynı şeyi ses için düşünelim.
ses de bir dalgadır ve her dalga gibi enerji taşır ama ışıktan farklı olarak yol alabilmek için bir ortama ihtiyaç duyar. bir de havada görece kısa bir mesafe alıp yok olabilir. eğer siz dünyanın içinde bir ses çıkarırsanız o ses enerjisini kaybedip yok olacaktır. yani duymasını istemediğiniz kişinin duyma mesafesinde değilseniz endişelenmeye gerek yok. eğer olur da bir şekilde çıkardığınız ses atmosferi geçip uzaya çıktı. o halde de ses ortam yokken yani boşluktayken ilerleyemeyeceği için yansıma yapar ve tekrar atmosferde yol almaya başlar en sonunda da yine enerjisini kaybeder ve yok olur.-----yorum-2-meseleyi, "evrendeki seslerin kaybolmaması" şeklinde kelime manasını kastederek alırsak, yanlış olacaktır. ama "bilginin kaybolmaması" şeklinde yorumlarsak, gayet doğrudur. log dosyaları tutuluyor çünkü...


bu arada endişeye mahal yok. log dosyalarındaki istenmeyen bilgileri silmek mümkün. tabii biraz komut bilgisi gerekiyor ki, zaten peygamberler bize bu bilgileri vermekle yükümlüdürler.

istenmeyen bilgileri "estağfirullah" komutuyla silebilirsiniz. ne kadar çok tekrar ederseniz, o kadar silinir...peygamber bu sözü günde 70 defa söylerdi.---------yorum-3-uzay boşluğunda ses askıda kalır kaybolmaz yani. fakat bu titreşimler farklı bilim aletleri ile çevrilerek bize dinletilirler bu nedenle biz bir big-bang zamanında olmasak dahi o zaman bunu kayıt edicek sistemler 


bulunmasa bile sesin yok olmayıp askıda kaldığını söyleyebilirim.sesin oluşması için maddi bir ortam gereklidir.örnek bir uzay mekiğinin boşlukta infilak etmesini düşünelim.bu olay sonucunda gerçekleşen bir tepkime meydana gelmiştir biz bunu gözlerimizle görür fakat sesi duyamayız ama modern araçlar bu tepkimenin titreşim verilerini çevirerek o anki patlamanın sesini dönüştürüp bize iletebilirler.bu nedenledir ki big -bang anındaki patlamanın bir saç tenekesinin ikiye ayrılma sesi şeklinde olduğu söylenir

bu günkü mimarida ses yalıtım sistemlerini şöyle bir düşünelim.kullanılan maddelerin ana özellikleri genelde arasında hava kabarcıkları boşlukları olan ve sesi emen maddelerdir. bu nedenle sinemalarda-tiyatrolarda sesi salonda toplamak ve dışa yansıtmamak için bu tür malzemeler kullanılır.

yani olayın cereyan ettiği salonda ses varken diğer yandaki parelel duvardan hiç bir şey duymazsınız sesi hava kabarcıkları geçirmediği için titreşim bunlara çarparak geri döner ve ses kaybını en aza indirerek toplu tok bir sunum sağlarlar

 

 

Bu bölüm boş.